Activități din parohie

Activități Martie 13, 2021

În cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica –Familia românilor de pretutindeni” , Parohia Ortodoxă Nașterea Maicii Domnului din Buzeni, Protopopiatul Botoșani, în parteneriat cu Paraclisul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din cadrul Centrului Eparhial al Bisericii Ortodoxe Române din Italia au  desfășurat în perioada 1 - 28 februarie, proiectul „Dar din suflet românesc”. Implicați direct în desfășurarea acestui proiect au fost copiii din grupele de cateheză din Parohia Buzeni și de la Paraclisul Centrului Eparhial de la Roma.

Obiectivul principal al acestui proiect  a fost  formarea copiilor și tinerilor în spirit  autentic ortodox și național-patriotic, prin conștientizarea rolului esențial pe care îl are Biserica în viața comunității, indiferent de spațiul geografic în care aceasta se află.

Din activitățile proiectului a rezultat o anumită sumă de bani ce va fi folosită pentru susținerea unui caz social. Prin parteneriatul amintit s-a convenit ca suma adunată de copiii din Buzeni să ajungă la o fetiță din Bârlad de 8 ani spitalizată  la Roma, iar grupa catehetică de la Roma va susține un caz social  din Buzeni.

Fiind un proiect catehetic și social –filantropic acesta a debutat, după cum era și firesc prin susținerea unei cateheze cu titlul „Ajutorul oferit altora, semn al iubirii lui Dumnezeu”, în care a fost dezvoltată învățătura de credință ortodoxă, privitoare la iubirea aproapelui,  atât la nivel teoretic cât mai cu seamă practic .

A doua activitate intitulată „GOSPODAR DE MIC” –  a fost una fizică și s-a desfășurat în comunitate . Astfel, alături de toți copiii din grupa catehetică,  ne-am deplasat la o  familie din parohie, pe care am ajutat-o la treburile gospodărești, fapt pentru care am fost remunerați, iar banii direcționați către cazul social prezentat.

Următoarea activitate a proiectului intitulată generic „ÎN LIMBA TAa fost un  concert caritabil susținut de grupul vocal – instrumental „Mlădițe Românești” (format din copiii de la cateheză), în memoria poetului Grigore Vieru.  Evenimentul  a avut loc, duminică, 14 februarie,  la Biserica Buzeni și a  fost aleasă această dată întrucât la 14 februarie 1935  se năștea marele poet.

Totodată,  a fost organizată și o expoziție de pictură cu vânzare. Lucrările expuse au fost realizate de către participanții la proiect și au constat în icoane pe sticlă și tablouri pe pânză, având ca tematică Biserica – centrul satului românesc, obiceiuri și tradiții.

Atelierul de creație „MĂRȚIȘORUL DE ACASĂ” în cadrul căruia membrii grupului de cateheză au confecționat mărțișoare, felicitări și aranjamente florale a avut loc  sâmbătă, 20 februarie,  la Biserica din localitate). Lucrările au fost expuse spre vânzare, duminică, 28 februarie, în pridvorul locașului de cult, de unde credincioșii prezenți au putut achiziționa pentru cei dragi un dar simbolic. Această activitate a avut în vedere păstrarea și promovarea tradițiilor românești și a fost dedicată mamei, ca factor esențial în păstrarea unității și sfințeniei din familie.

În aceeași zi a avut loc și un moment de înfrățire prin rugăciune, numit  LUMINĂ LINĂ” , care a constat în  slujirea Vecerniei în Biserica Nașterea Maicii Domnului, cu prezența grupului catehetic, pentru sublinierea importanței rugăciunii în toate lucrările pe care le săvârșim, spre slava lui Dumnezeu. Slujba a fost transmisă on-line în Italia, la Paraclisul Centrului  Eparhial, iar copiii de la Școala catehetică de acolo, coordonați de părintele Arhidiacon Efrem Catargiu, au dat răspunsurile la strană alături de cei de la Buzeni.

Toate activitățile desfășurate au generat prin creativitatea, talentul și osteneala copiilor, sume de bani ce vor constitui sprijinul concret pentru cazurile sociale prezentate, punând astfel în practică îndemnul Sfintei Scripturi cu privire la milostenie.

În perioada imediat următoare va avea loc un dialog on-line privitor la activitățile catehetice, misionare, filantropice și culturale  realizate simultan, în cadrul proiectului. În timpul  discuțiilor vor fi prezentate și apreciate toate activitățile desfășurate atât la Buzeni cât și la Roma, ce au avut ca scop cunoașterea și apropierea celor două comunități de români înfrățite și formarea tinerei generații în spirit ortodox  privind întrajutorarea semenilor aflați în suferință, respectarea  cu sfințenie a valorilor familiei și iubirea de neam.

După finalizarea proiectului, activitățile celor două grupe de cateheză vor continua, identificând pe parcurs momente și activități speciale pentru susținerea altor cazuri, precum și schimburi de experiență în vederea îmbunătățirii calității activităților catehetice, misionare, filantropice și culturale pe care le vom desfășura.

Citește alte articole despre: activități