Scurt istoric

Istorie Ianuarie 9, 2013

Biserica  din satul  Buzeni este aşezată  între  satele  Buzeni  şi Coşuleni, în afara   lor, pe un teren de coastă, deservind credincioşii din ambele  sate

După tradiţie, şi  aşa cum  consemnează în  „Monografia  bisericilor  din  oraşul  şi  judeţul  Botoşani”  din  1932, Iconomul  Alexandru  Simionescu,  biserica  Buzeni a fost  zidită  pe  cheltuiala  medelnicerului Grigore  Racliş şi a soţiei sale Zamfira în anul 1810, aceia care în anul 1833 au zidit împreună cu comisul Ioan Mavromati (Macromat), biserica  Sf. Dumitru  din oraşul Botoşani.   În sprijinul acestor afirmaţii stă şi o piatră funerară care  se păstrează în biserică şi  cuprinde  numele  unui fiu al ctitorului, anume Ioan  Racliş, înmormântat în biserică în anul 1830 .

Dintre  slujitorii  care şi-au  desfăşurat activitatea la această biserică,  este cunoscut preotul Troteanu, care a slujit până la anul 1870, apoi a urmat preotul Ioan Buţureanu până la anul 1887. Între  anii 1887-1935 a slujit preotul Dumitru Apostiu, între1935-1952  preotul Nicolae Scriban şi preotul Theodor Brânzei între  1952-1963.  De  la 1 iunie  1963 până la 1 decembrie 2000 s-a  găsit aici vrednicul de pomenire, preotul Stelian Teodorescu, iar de la 1 decembrie  2000 şi până în prezent preotul Claudiu Ionescu.

Aşa cum rezultă din monografie, biserica a suferit de-a lungul timpului mai  multe etape  de reparaţii (9 la număr) dintre care două intervenţii sunt majore.

Acest fapt evidenţiază efortul mereu reluat al comunităţii de a conserva biserica în care înaintaşii lor se întâlneau în  rugăciune cu Dumnezeu  şi în care astăzi,  noi, urmaşii lor, facem acelaşi lucru. Cu toate acestea, trecerea timpului şi evoluţia diverşilor factori de degradare au adus clădirea bisericii într-o stare deplorabilă. 

În această  situaţie, conform deciziei nr. 467 din 27. 02. 2009 a Sectorului Patrimoniu şi Construcţii Bisericeşti din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au demarat lucrările de reconstruire a  bisericii parohiale, având  forma treflată şi respectând Stilul arhitectural moldovenesc.

La 21 noiembrie 2009,  PreaSfinţitul  Calinic Botoşăneanul, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi a  săvârşit slujba de  sfinţire  a locului şi punerea pietrei de temeliei  a noului locaş de cult ce se va  înălţa pe amplasamentul vechii biserici, păstrând integral din aceasta doar Sfânta Masă  a Altarului. Acest deosebit eveniment din viaţa comunităţii noastre a   fost marcat de  participarea  credincioşilor, ctitorilor, lucrătorilor şi închinătorilor bisericii noastre, dar şi a  autorităţilor  locale.

În doar 9 ani, biserica   a fost construită având următoarele dimensiuni: lungime 26,0 m pe direcția est-vest; lățime 7,80 m la navă și 12 m la abside pe direcția nord-sud; înălțime 15 m la coamă navă și 26 la coamă turlă, și o suprafață construită de 200mp.

În ce privește caracteristicile plastic-arhitecturale, enumerăm prezența celor patru volume ( volumul altarului, cele două abside și volumul ce comasează pridvorul și pronaosul) care înconjoară volumul dominant, cel al naosului.

Din punct de vedere al tratării plastice a volumelor, corpul general al bisericii este tratat unitar pe registre orizontale: un prim registru îl constituie soclul  clădirii care datorită pantei terenului devine o prezență importantă, tratat cu placaj din piatră fasonată de Cosăuți (Republica Moldova); al doilea registru  îl constituie corpul în sine al clădirii, tratat cu zugrăveală albă și ornamente de cărămidă la ferestre și al treilea registru îl constiuie zona cornișei tratat cu un brâu-ocnițe din cărămidă ornamentală. Turla naosului are o siluetă cilindrică zveltă, dezvoltându-se pe o succesiune de baze: o bază octogonală și o bază treflată în 16 colțuri corespunzătoare celor două susccesiuni de arce piezișe de la interior; se remarcă brâul răsucit situat deasupra geamurilor vopsit în culorile tricolorului.

În legătură cu funcționalitatea și spațiul interior identificăm de la vest spre est următoarele funcțiuni: terasa exterioară de acces; pridvorul deschis acoperit cu semicilindru așezat transversal pe axul longitudinal al bisericii; pronaosul acoperit cu o calotă sferică așezată pe arce și pandativi; naosul încununat de o turlă cilindrică la interior și octogonală la exterior, trecerea de la pătratul de bază la cilindrul turlei f[c\ndu-se printr-o susccesiune de arce piezișe și pandativi sferici rotiți la 45 de grade; altarul acoperit cu semicilindru și sfert de calotă sferică așezați pe axul longitudinal al bisericii.

Din cele prezentate este evident faptul că această biserică este o construcție  de o frumusețe rar întâlnită în mediul rural,  deosebită atât din punct de vedere structural cât și arhitectural, ceea ce a implicat și costuri foarte mari de execuție. Această lucrare n-ar fi fost posibilă fără  o colaborare deosebită cu enoriaşii parohiei, dar şi cu alţi oameni cu suflet mare, de diferite vârste  şi categorii sociale şi din diferite locuri ale ţării, care s-au asemănat prin jertfa lor  înaintaşilor vrednici de pomenire.

Această nouă ctitorie a sătenilor din Buzeni și Coșuleni, a fost sfințită  pe  7 octombrie 2018, de către un sobor de 32 preoți și diaconi, conduși de I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei alături de P. S. Antonie, episcop  de Bălți.  

Dacă la nivelul  comunităţii noastre activităţile misionare, liturgice, catehetice şi duhovniceşti sunt susţinute permanent, procesul acesta de  înnoire administrativă, început în 2002 cu construirea casei parohiale, a casei sociale şi continuat cu zidirea noii biserici, se va continua cu pictarea  şi sfinţirea acesteia, construirea unei clopotnițe, a unui muzeu parohial, ș.a.

Parohia Buzeni este situată la 17 km de centrul oraşului  Botosani, în imediata apropiere  a Mănăstirii Zosin, accesul făcându-se din drumul E58, Botosani – Iasi.

 

Mulțumim  tuturor  ctitorilor, binefăcătorilor, ostenitorilor, enoriașilor și inchinătorilor bisericii noastre  .

Paroh, Pr. Ic. Stavr. Ionescu Claudiu  

 

Citește alte articole despre: biserica Buzeni